torstai 7. huhtikuuta 2022

Urheilijan polku harrastajasta edustustasolle - Aavan ja Jannicen tarina

Urheilijan polku on kuvaus siitä, kuinka matka kohti lajin huippua tulisi optimaalisesti rakentaa. Polullaan urheilijat etenevät monipuolisesti, luonnollisesti yksilön ominaisuuksien sekä harjoitustaustan mukaisesti. Polku kertoo kuitenkin konkreettisesti, mitä taitoja, harjoitusmääriä ja valmennuksen sisällön painopisteitä polulla tulisi eri kehitysvaiheissa olla. Yksilöllisessä polulla etenemisen prosessissa tulee huomioida fyysinen kasvu, biologinen kypsyminen ja käyttäytymisen kehittyminen. Jokaisen matka kohti lajin huippua on erilainen. 

Suomen Olympiakomitean mukaan urheilijan polulla pyritään edistämään yksilön fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia sekä terveiden ja vahvojen urheilijoiden kehittymistä. Tavoitteena on myös mahdollistaa menestys sekä osallistuminen urheiluun kaiken tasoisille liikkujille.

Cheerleadingin junioreiden edustusjoukkueessa Helmissä urheilevat Jannice ja Aava suorittivat TET-harjoittelujaksoaan seuran harjoitteluhallilla vuoden 2022 alkupuolella tammikuussa. TET-jakson aikana pääsimme haastattelemaan urheilijoita heidän matkastaan aloittelijasta edustusjoukkueurheilijaksi. Tytöt paljastivat meille muun muassa omat vinkkinsä joukkueenjako -treeneihin! 

- - - 

Jannice on 13-vuotias ja on harrastanut cheerleadingia yli 7 vuotta. Hän harrastaa tällä hetkellä junioreiden level 5 joukkueessa Helmissä nousijana. Jannice aloitti lajin vuonna 2014 äitinsä ehdotuksen pohjalta ja kokeilun jälkeen totesi, että laji oli hänelle sopiva ja treeneissä oli kivaa. Aloittaessaan lajin pienten lasten joukkueessa Smaragdeissa Jannice oli 6-vuotias. Tuolloin Smaragdit tunnettiin vielä pienten lasten ryhmänä, jossa harjoitteli 6-8-vuotiaita. Lajin aloittamisen jälkeen hän on harrastanut Smaragdien lisäksi minien level 1 joukkueessa Akaateissa, minien level 2 joukkueessa Jadessa, minien level 2 Rubiineissa ja minien level 3 edustusjoukkueessa Safiireissa, ennen kuin pääsi edustustasolle Helmiin. 

Jannice stuntissa nousijana ja Aava nostamassa.


Jannice kertoo, että on kehittynyt kaikissa aikaisemmissa joukkueissaan. Joissain joukkueissa kehitystä tapahtui hieman nopeammin, kuin toisissa. "Kun aloitin lajin, en osannut hirveästi mitään. Osasin vain kärrynpyörän, siltakaadon ja puolivoltin", Jannice tarkentaa. Nykyään hän osaa flikki- ja volttiakroa sekä erilaisia näiden yhdistelmiä. Uudet vaikeat taidot hän kertoo oppineensa käymällä treeneissä sekä osallistumalla akrobatiaan keskittyville seuran lisäkursseille. "Lempitaitoni on kärrynpyörä-voltti", hän mainitsee. Uusien stuntti- ja akrobatiataitojen oppimisen eteen täytyy tehdä töitä. Oppiminen vaatii keskittymistä sekä toistoja. Jannicen mukaan välillä kannattaa pysähtyä miettimään, mitä omassa tekemisessään voisi parantaa, jotta taito onnistuisi. "Vaikein stunttitaito, jonka olen oppinut on flikki-ylösmeno yhdelle jalalle ja käsilläseisonta ylösmeno eli kässäri lajin level 5 otteilla". 

Cheerleadingin voi aloittaa ihan kuka tahansa, eikä mitään tarvitse osata etukäteen! Jannice on siis  hieman poikkeuksellinen lajin aloittaja, sillä häneltä löytyi jo jonkin verran akrobatiaosaamista lajin aloittaessaan. Cheerleading ja cheertanssi sopii kaikille aikaisempaa urheilutaustaa huomioimatta. Aikaisemmasta urheilutaustasta voi toki olla hyötyä uusien taitojen opetteluun.  

Jannice kuvailee, että edustusjoukkueessa urheilu on ollut jännittävää, mutta mukavaa. Edustusjoukkueessa urheilu eroaa hänen mukaansa muista joukkueista sitoutumistasoltaan. Treenit tulee priorisoida arjessa kaiken muun ylimääräisen edelle. "Ei voi mennä esimerkiksi kaverin synttäreille, jos on treenit sinä päivänä", kertoo Jannice. Motivaattorina Jannice mainitsee treenikaverit sekä omat valmentajansa. Esikuvana hänelle toimii taitavat valmentajat. 

Helmet 2021-2022. Jannice kuvassa keskirivissä oikealla ja Aava eturivissä toinen oikealta.


Joukkueenjako -harjoitukset järjestetään kerran vuodessa, kesäkuussa. Joukkueenjako -harjoitusten tarkoitus on löytää jokaiselle harrastajalle tulevaa vuotta varten omia taitoja sekä tavoitteita vastaava harrasteryhmä. Harjoituksia voi verrata yhteistreeneihin, joissa tutustutaan toisiin saman ikäluokan harrastajiin ja treenaillaan yhdessä lajitekniikoita. Treenien jälkeen ikäluokan valmentajat sijoittavat harrastajat ryhmään, jonne taitojen ja tavoitteidensa puolesta harrastaja parhaiten arvion mukaan sopii.

Vinkkinä joukkueenjakoon Jannice mainitsee täysillä yrittämisen. Mikäli kotona harjoittelu on mahdollista, voi olla hyötyä harjoitella esimerkiksi akrobatiataitojen varmuutta, jos jokin taito on vielä hieman epävarma. Urheilu-uransa aikaa Jannice on joutunut kohtaamaan myös pettymyksiä. Vuonna 2021 hän jäi ulos seuran MM-projektin kilpailujoukkueesta ollessaan liian nuori kilpailemaan. Tämän lisäksi hän mainitsee, että on joskus joukkueenjaossa tehnyt vaihdellen samaa paikkaa toisen urheilijan kanssa. Hän kertoo, että tarpeen tullen pettymyksistä kannattaa puhua valmentajille, sillä valmentajat auttavat varmasti. Pettymysten käsittelyn taito on tärkeä ominaisuus urheilijassa.

Jannice nousijana basket-heitossa seuran joulunäytöksessä 2021.


Tavoitteita ei saa unohtaa! Helmissä urheileva Jannice on asettanut nykyiseksi tavoitteekseen opetella olemaan yhä tiukempi nousijana stunteissa sekä saada akrobatiataidoista paikkavoltti varmemmaksi. 

Terveiset NL-perheelle? On mukavaa olla osa NL-perhettä! Meillä on super hyviä valmentajia!  

- - - 

Aava on 13-vuotias ja on harrastanut lajia yli 7 ja puoli vuotta. Nykyään hän harrastaa nostajana vastenihmisen paikalla junioreiden edustusjoukkueessa Helmissä yhdessä Jannicen ja muiden joukkuekavereidensa kanssa. Lajin Aava aloitti vuonna 2014. Innostus lajia kohtaa syttyi, kun hän törmäsi televisio-ohjelmassa henkilöön, joka harrasti cheerleadingia. "Se näytti niin hauskalta, joten halusin käydä kokeilemassa", Aava kertoo. Lajin hän aloitti Smaragdeissa, joka tuolloin oli 6-8-vuotiaiden f-joukkue. Smaragdien jälkeen Aava on harrastanut minien level 1 joukkueessa Akaateissa, minien level 2 joukkueessa Jadeissa ja minien level 2 joukkueessa Rubiineissa, ennen kuin pääsi Helmiin. 



Edustusjoukkueessa urheilu on Aavan mukaan todella kivaa, mutta eroaa alemmilla tasoilla harrastamisesta. Joukkueen tulee olla ensimmäinen prioriteetti ja urheilijan tulee olla sitoutunut. Myös treenejä on enemmän, ja treeneistä saa olla pois vain hyvällä syyllä. "Minulle se ei ole ikinä ollut ongelma, koska tykkään käydä treeneissä niin paljon", Aava tarkentaa. 

"Kun aloitin, en osannut muuta, kuin kärrynpyörän. Stunteista en tiennyt mitään", Aava kertoo. Jokaisessa harrastamassaan joukkueessa hän oppi aina jotain uutta. Uusien taitojen oppimisen tueksi hän kävi seuran järjestämällä akrobatian lisäkurssilla. Akrobatiakurssista Aava kokee saaneensa paljon hyötyä taitojen oppimiseen. Nykyään hän osaa muun muassa flikki- ja volttiakrobatiaa aina suoraan volttiin päätyvään juoksuakrobatiaan asti. Stunttitaidot ovat myös vuosien aikana kehittyneet huimasti ja nykyään Aava osaa esimerkiksi flikki-ylösmeno yhdelle jalalle ja käsilläseisonta ylösmenon eli kässärin lajin level 5 otteilla yhdelle jalalle. Lempitaidokseen hän mainitsee stunttien osalta pyörivät taidot sekä akrobatiassa flikki-flikki-voltin. 

Aava Helmien kanssa EM-karsintakilpailuissa Oulussa joulukuussa 2021.


Aavan mukaan uusien taitojen oppimisen salaisuus on yksinkertaisesti treenaamisessa. "Vain treenaamalla voi oppia uusia asioita". Hyvien toistojen ja oman tekemisen arviointi on tärkeää. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mikä meni hyvin ja mitä pitäisi vielä kehittää. Aavan mukaan tämänhetkisten vaikeimpien stunttitaitojen opetteluun meni noin puoli vuotta. Akrobatiataitoja hän kertoo harjoitelleensa kauemmin. 

"Cheerleadingissa minua motivoi lajin monipuolisuus", Aava kertoo. Välillä on tietysti haastavampia treenipäiviä, jolloin treeneihin ei jaksaisi tulla ja motivaation löytäminen tuntuu vaikealta. Näistä tunteista sekä ajatuksista Aava mainitsee kuitenkin pääsevänsä kuitenkin aina yli ja treeneissä mieli kohoaa! Esikuvakseen hän kuvailee maajoukkueurheilijat, jotka ovat olleet lajin parissa jo pitkään sekä seuran ihanat valmentajat. 

Helmet seuran joulunäytöksessä 2021.


Myös Aava on joutunut kohtaamaan pettymyksiä urheillessaan, kun ei aikaisemmin joukkueenjako -harjoitusten jälkeen ole tullut valituksi haluamaansa joukkueeseen. "En ole antanut sen häiritä ja nyt olen Helmissä", hän vinkkaa. Mikäli jonain vuonna ei pääse omaan ensimmäiseen hakuvaihtoehtoonsa, aina voi hakea uudestaan seuraavana vuonna. Vinkkinä joukkueenjako -harjoituksiin hän kertoo, että on tärkeää yrittää parhaansa. Akrobatiaa voi harjoitella etukäteen kotona, mikäli tila ja välineet riittävät. Lisäksi hän suosittelee OpenGym -kortin hankkimista.

Tavoitteet kirkkaana mielessä Aava kertoo haaveilevansa jonain päivänä saavansa paikan cheerleadingin maajoukkueesta sekä voittavansa maailmanmestaruuden. 

Terveiset NL-perheelle? Iloa lajin pariin ja terveisiä kaikille seuran harrastajille ja valmentajille! 

- - - 

Northern Lights on luonut urheilijan polun harrastajilleen sekä cheerleadingiin että cheertanssiin. Cheerleading pohjautuu erilaisiin taitotasoihin eli leveleihin, joihin joukkueet on sallittujen taitojen mukaan jaettu. Jokaisella levelillä on turvallisuussäännöt, jotta harjoittelusta saadaan taitotasolle sopivaa ja turvallista. Cheertanssissa taidot vaikeutuvat joukkueiden taitotason sekä ikäluokan mukaan. Seurassa harrastaminen on mahdollista harrastetasolla sekä kilpatasolla, yksilön tavoitteet huomioiden. Harrastejoukkueissa harjoitellaan perustaitoja hauskanpidon lomassa. Kilpajoukkueissa valmennus painottuu lajitaitoihin sekä kilpailemiseen. Seuran urheilijan polku kuvaa suositeltua etenemisjärjestystä joukkueesta seuraavaan. Aina ei ole tarkoitus edetä, välillä samassa joukkueessa voidaan harrastaa useampi harrastuskausi putkeen. Etenemisen suhteen voi tulla myös poikkeamia tapauskohtaisesti. 

Jannicen sekä Aavan kulkemat matka harrastajasta edustustasolle ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten urheilija etenee polullaan yksilönä taitojen sekä henkisten ominaisuuksien kehittyessä. Molempien harrastajien kohdalla matka harrastejoukkueesta edustusjoukkueeseen kesti seitsemän vuotta ja matkalle mahtui useita eri taitotason joukkueita, joista jokaisessa opittiin uutta. Matka on edelleen kesken, sillä mahdollisuuksia etenemiselle löytyy myös Helmistä vielä seuran sisällä aikuisten tasolle sekä aina kansainväliselle tasolle asti. Myöhemmin harrastusmahdollisuus jatkuu vielä klassikkoikäisiin asti. 

Alla pääset tutustumaan seuran lajikohtaisiin urheilijan polkuihin. Vuosittain polkuun voi tulla muutoksia uusien joukkueiden perustamisen myötä.  


Mitä tapahtuu? Seuraa kuulumisia: