keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Kilpailuvalmistelut valmentajan silmin


Suurin osa seuramme joukkueista kilpailee 1-5 kertaa vuodessa, joten kilpailuihin valmistautuminen on olennainen osa valmentajien työtä vuoden aikana. Usein joukkueiden urheilijoiden ja heidän kotijoukkojensa näkökulmasta kilpailuihin valmistautuminen alkaa kilpailujen lähestyessä ja ohjelmaa kasatessa. Valmentajien valmistautuminen kilpailuihin alkaa kuitenkin jo paljon aikaisemmin.

Joulukuussa joukkueidenjakoharjoituksissa valmentajat tekevät valinnat jo niin, että joukkueesta tulisi vahva ja tasoerot joukkueen sisällä olisivat mahdollisimman pienet. Heti kauden alussa valmentajat alkavat suunnitella kilpailuohjelman sisältöä, jonka perusteella harjoitukset suunnitellaan. Myös joukkueen omien joukkuevarusteiden suunnittelu ja tilaus tapahtuu heti kauden alussa. Tähän sisältyy lisäksi tiedottaminen ja kuittien keräys.

Alkukaudesta vahvistetaan peruskuntoa ja -taitoja. Tämän jälkeen tulee eniten aikaa vievin osio eli kilpailuohjelman rakentaminen, kilpailevan kokoonpanon valitseminen sekä ohjelman opettaminen urheilijoille. Ohjelman suunnitteluun voi kulua jopa kymmeniä tunteja, sillä sen runko, siirtymiset ja ajoitukset on mietittävä tarkasti. Seurassamme on kilpailulupaus eli kaikki joukkueen jäsenet pääsevät kilpailemaan ainakin kerran vuoden aikana. Joukkuekoot ovat yleensä yli 30, joten valmentajien on mietittävä, kuka pääsee kilpailemaan missäkin kilpailuissa. Ohjelman opettaminen urheilijoille vie myös useamman tunnin. Taitotasosta riippuen valmentajat voivat opettaa ohjelman joko pienissä osissa eri treeneissä tai kerralla kokonaan leirin aikana.

Tämän kaiken lisäksi valmentajilla on useita eri tehtäviä. Kilpailuiden lähestyessä heidän tehtävänsä on huolehtia, että kaikilla on kilpailulupa sekä kerätä kilpailuilmoittautumiset. Joukkueet tarvitsevat kilpailuihin puvut, meikit sekä kampauksen, joiden suunnittelu kuuluu myös valmentajien tehtäviin. Tämä on valmentajille kaikista kiireisintä aikaa, sillä useilla toimijoilla on eräpäivät juuri samoihin aikoihin toukokuussa tai loppuvuoden puolella.

Pääosa treeniajasta viimeisten viikkojen aikana ennen kilpailuja kuluu pienten yksityiskohtien hiomiseen ja yhdenaikaisuuteen. Valmentajien tulee myös vahvistaa urheilijoita kilpailusuoritukseen esimerkiksi mentaalisella tasolla.  Joitakin urheilijoita kilpaileminen saattaa jännittää niin paljon, että se voi vaikuttaa kilpailusuoritukseen esimerkiksi nostoissa ja pyramideissa tai ohjelman laskujen muistamisessa.

Syyskausi on lyhyempi, jolloin kauden- ja ohjelman suunnittelu täytyy aloittaa aikaisemmin. Monet valmentajatiimit pitävät kesäloman aikana palavereita, jotta syyskausi on sujuvampi aloittaa. Syyskausi alkaa jälleen perustaitojen kertauksella, josta edetään myöhemmin ohjelman taitoihin. Jo pian ensimmäisen harjoituskuukauden jälkeen ohjelman valmistelut alkavat, sillä syyskauden ensimmäiset kilpailut ovat yleensä jo loka-marraskuussa.

Tämän jälkeen edessä onkin kauden pääkilpailut, joissa näytetään joukkueen maksimitasoa aloittelija-, edistyneet- tai SM-tason kilpailuissa riippuen joukkueen tasosta.