keskiviikko 19. helmikuuta 2025

Upea NL-edustus Junioreiden Tanssimaajoukkueessa!

Miltä kuulostaisi päästä treenaamaan Suomen parhaiden tanssijoiden kanssa ja päästä edustamaan Suomea kansainvälisillä areenoilla? Seitsemän Northern Lights Junior Dance Teamin urheilijaa Oulusta on saanut tämän upean mahdollisuuden, kun heidät valittiin Suomen junioreiden tanssimaajoukkueeseen! Onnea maajoukkuepaikasta meidän urheilijat  – Viola Kumpuvaara, Janna Kähkönen, Laura Nikonen, Iida Pesonen, Inka Salmela, Selina Virkkala ja Laura Välipirtti. Erityisen hienon kunnian sai myös Iida, joka toimii joukkueen toisena kapteenina.

Junioreiden MM-edustus määräytyy SM-kilpailujen perusteella, kun voittaja joukkue saa projektin itselleen. Projektia hallinnoi tänä vuonna Funky Team Espoo, mutta mukana on myös vahvaa oululaista osaamista, kun Junior Dance Teamin valmentajat Henna, Heli ja Johanna ovat osaltaan viemässä joukkuetta kohti huippua. Millaista maajoukkueessa urheileminen todella on? Mitä haasteita ja onnistumisia matkan varrelle mahtuu? Oululaiset tanssijat kertovat itse, miltä unelmien tavoittelu tuntuu! Lue alta Iidan sekä Junior Dance Teamin kapteenin Laura Välipirtin ajatuksia maajoukkueharjoittelusta.

- - - - -

Onko maajoukkue ollut sinulle pitkään unelma?

Olin ensimmäisen kerran maajoukkueessa kolme vuotta sitten, ja sen jälkeen se on ollut haave ja tavoite päästä maajoukkueeseen uudestaan. Silloin edustus oli Oulussa, mikä teki hakemisesta helpompaa, mutta nyt parin viimeisen vuoden ajan edustus on ollut Espoossa jolloin se ei ole ollut itselle realistinen idea. Tänä vuonna päätin kuitenkin hakea. Esimerkiksi tutut valmentajat olivat yksi syy mikä sai tänä vuonna hakemaan maajoukkueeseen, Iida kertoo. 

Maajoukkueeseen pääseminen on ollut unelmana ja haaveenani jo pitkää, mutta oikeaa aikaa ei ole vielä ennen tullut. Kuitenkin tänä vuonna junioreiden maajoukkueeseen hakeminen tuntui juuri oikealle hetkelle, Laura jatkaa. 

Junioreiden maajoukkueen kapteeni Iida


Oliko maajoukkueeseen hakeminen tai pääseminen haastavaa?

Hakeminen vaatii rohkeutta, varsinkin kun se tarkoittaa matkustamista toiselle paikkakunnalle. Itselleni suurin haaste oli opetella pyörimään pirueteissa eri suuntaan kuin mihin olin tottunut. Se vaati paljon harjoittelua, mutta kehitti minua urheilijana, Iida kuvailee. 

Päätös hakea maajoukkueeseen ei ollut helppo, mutta lopulta tuntui itsestään selvältä.  Espoossa järjestettävät leirit tarkoittavat oululaiselle urheilijalle paljon matkustamista ja ylimääräisiä kustannuksia, mutta intohimo lajia kohtaan voitti. Hakutilaisuus oli täysin uusi kokemus, mutta itsevarmuus, luottamus omaan tekemiseen ja avoimuus uusille asioille auttoivat pärjäämään, Laura kertoo. 

Miten maajoukkueessa treenaaminen eroaa seurajoukkueen toiminnasta?

Maajoukkueessa urheileminen on suuri kunnia ja myös urheilijana olen edustusasemassa. Maajoukkeen tavoitteet ovat korkeammat kuin seurajoukkueessa, mutta treenirungot eivät eroa hurjasti toisistaan. Joukkueessamme kaikki urheilijat ovat todella taitavia, mutta yhteisen rotaation ja synkronaation löytäminen voi olla aluksi haastavaa, sillä joukkue on kasattu ympäri Suomen. Eri seuroissa on erilaisia pom-tanssin tyylejä ja liikeratoja tekniikoille, asetimme kuitenkin ensimmäisellä leirillä yhteinäiset tekotavat tekniikoille ja linjat pom-motioneille. Treenaaminen maajoukkueessa on tietysti rankempaa ja toistomäärät ovat suurempia. Treeneissä on ihanan nähdä, miten kaikilla on suuri palo tanssia ja lajia kohtaan! Laura kertoo iloiten. 

Maajoukkue harjoittelu on todella erilaista seurajoukkueeseen verrattuna. Maajoukkuessa pitää matkustaa leirejä varten, joita meillä on yhteensä seitsemän. Leireillä pääsemme treenaamaan joukkueella yhdessä, viikkotreenaaminen taas tapahtuu yksin omatoimisesti. Yleensä kyllä treenaan yhdessä muiden oululaisten kanssa, mutta ollaan kuitenkin itse vastuussa omasta treenistä. Meillä on ohjeet omatoimiselle ja videotehtävät joka viikolle, Iida kuvailee. 

Mikä on yllättänyt sinut maajoukkueessa?

Suurin yllätys on ollut se, kuinka nopeasti joukkue on hitsautunut yhteen. Jo toisella leirillä yhteishenki oli uskomattoman hyvä, ja tanssiessa koko joukkueen energia huokuu ulospäin. Olen myös saanut paljon uusia ystäviä ympäri Suomea, mikä on ollut ihanaa! Laura iloitsee.

Minutkin on yllättänyt joukkuehenki, kaikki ovat todella motivoituneita, ja se näkyy ilmapiirissä, Iida samaistuu. 


Millainen on tyypillinen harjoituspäivä maajoukkueessa?

Tyypillinen maajoukkueen harjoituspäivä koostuu usein samankaltaisesta rungosta. Usein aloitamme treenit yhteisillä lämppätansseilla tai kuviokierroksilla, jonka jälkeen siirrytään barreen sekä lihasten ja venyttelyiden pariin. Treeneissä tehdään usein tekniikkaa yhdessä koko joukkueella, jotta synkronisaatiota saataisiin hiottua. Jokaisen leirin treenien runko usein eroaa hieman toisistaan riippuen siitä, mitä leirillä halutaan painottaa. Tällähetkellä keskitymme pääasiassa koreon hiomiseen sekä kunnon kasvattamiseen. Leireillä pidämme huolta myös riittävän levon ja ravinnon saannista. Jojomme Tarja hoitaa aina meille urheilijoille lämpimän lounaan pitkiä leiripäiviä varten. Usein myös treenien lopussa pidämme rentoutuksia tai parihierontaa. Laura kuvailee. 

Junior Dance Teamin kapteeni ja maajoukkueurheilija Laura V.



Mitä tavoitteita sinulla on maajoukkueurheilijana? Entä onko joukkueella yhteisiä tavoitteita?

Henkilökohtaisesti haluan kehittyä urheilijana ja tavoittelen MM-mitalia ja toivottavasti jonain päivänä myös MM-kultaa! Joukkueella meillä on sekä teknisiä että henkisiä tavoitteita. Tulostavoitteemme tälle kaudelle on MM-mitali ja HIT-suoritukset semifinaalissa ja finaalissa. Tärkeintä on kuitenkin, että jokainen voi olla tyytyväinen omaan ja joukkueen suoritukseen, Iida kertoo. 

Haluan kehittyä sekä fyysisesti että henkisesti ja oppia uutta, mutta myös kehittyä joukkuekaverina ja saada arvokasta kisakokemusta MM-kisoista. Haluan, että joukkueessa muut voivat luottaa minuun, kokea olevani helposti lähestyttävä ja avoin urheilija. Haaveenani on kuitenkin vielä jonakin vuonna päästä urheilemaan aikuisten cheertanssimaajoukkueeseen, Laura kertoo. 

Kolmannella maajoukkueleirillä asetimme joukkueen kanssa yhteiset tavoitteet. Keräsimme tänä vuonna tavoitteet neljään eri kategoriaan, jotka ovat suoritus-, prosessi-, mental-ja tulostavoite. Kävimme yhdessä keskustelua tavoitteista sekä tavoitteiden ja unelmien eroavaisuuksista, jaoimme myös erilaisia henkilökohtaisia kilpailukokemuksia ja -muistoja joukkueen kesken. Asetimme yhdessä joukkueen kanssa tulostavoitteiksi HIT-suoritukset semifinaalista ja finaalista, MM-mitalli ja, että kaikki voivat olla tyytyväisiä yhteiseen suoritukseen! Laura jatkaa. 

Mitä vinkkejä antaisit nuoremmille urheilijoille, jotka haaveilevat maajoukkuepaikasta?

Maajoukkueeseen hakeminen voi tuntua isolta askeleelta, mutta siinä ei häviä mitään. Se on vain ensimmäinen askel ja uusi kokemus kohti maajoukkuetta. Tehkää töitä tavoitteiden ja unelmienne eteen. Ole avoin palautteelle ja valmis tekemään tarvittavat muutokset, sillä myös palautteen vastaanottaminen on hyvä taito! Laura kannustaa. 

On silti tärkeää nauttia urheilusta ja pitää hauskaa sen parissa, sillä motivaatio ja intohimo näkyvät myös tekemisessä. Muistakaa, että matka kohti maajoukkuetta voi olla vaativa, mutta usko itseesi ja jatka kovaa työtä ja luottakaa omaan tekemiseenne, niin teillä on mahdollisuudet mihin vain! Antakaa tanssin palonne näkyä valmentajille, koska se erottuu ja muistakaa tavoitella unelmianne! Laura jatkaa. 

Tärkeintä on uskoa itseensä ja tehdä kovasti töitä! Positiivinen asenne, motivaatio ja itseluottamus luovat vahvan pohjan maajoukkueeseen pyrkimiselle. Kovaa treeniä ja luottoa itseen. Positiivinen asenne ja motivaatio antaa hyvän perustan lähteä tekemään töitä maajoukkue unelman eteen, Iida lisää. 

Miltä tuntuu olla maajoukkueen kapteeni, ja millaisia asioita pidät tärkeinä kapteenin roolissa?

Maajoukkuekapteenina oleminen tuntuu huikealta, koska se on ollut oma tavoite ja unelma. Kapteenilla on vastuuta ja pitää edustaa omaa maata. Koen että kapteenin roolissa tärkeää on olla helposti lähestyttävä kaikille joukkuelaisille, pystyä kommunikoimaan valmentajien ja joukkuekavereiden kesken ja olla motivoitunut urheilija sekä oma itsensä, Iida iloitsee. 

Junioreiden tanssimaajoukkue 2025



Maajoukkueeseen pääseminen on monelle tanssiurheilijalle unelma, joka vaatii kovaa työtä, rohkeutta ja sitoutumista. On hienoa nähdä, kuinka oululainen osaaminen ja sitoutuminen ovat mukana myös tämän vuoden valmennuksessa. Seuraamme innolla, mihin joukkueen matka vie, kenties jopa kohti MM-mitaleita! Seuraa joukkueen menoa Instagramissa @teamfinlandjuniorpom

keskiviikko 12. helmikuuta 2025

Aikuisten tanssimaajoukkueessa nähdään tänä vuonna ennätysmäärä oululaista osaamista!

Oululaisilla on vahva historia aikuisten tanssimaajoukkueessa, mutta tänä vuonna heitä on mukana ennätysmäärä. Floridan aurinkoiseen Orlandoon suuntaa peräti kuusi Ladies Dance Teamin jäsentä. Maajoukkueeseen on valittu viisi urheilijaa – Olivia Elomaa, Niina Kemppainen, Julia Moilanen, Siiri Mäki ja Josefiina Yliluoma ja lisäksi joukkueen päävalmentajana toimii Oulun oma konkari Jonna Ruikka.

Erityisonnittelut Olivia Elomaalle, joka on nimetty tanssimaajoukkueen kapteeniksi! Lue alta Olivian sekä Ladies Dance Teamin kapteenin Julian ajatuksia maajoukkueharjoittelusta.

- - - - -

Millaista arki on maajoukkueurheilijana? Kuinka seurajoukkueen ja maajoukkueen treenien yhdistäminen onnistuu arjessa?

– Arki maajoukkueurheilijana on antoisaa ja motivoivaa, mutta välillä myös kiireistä. Viikkoon mahtuu sekä maajoukkueen että seurajoukkueen harjoituksia, ja niiden lisäksi myös töitä. Treenien sovittaminen muuhun elämään vaatii hyvää aikataulutusta ja priorisointia. Maajoukkuekausi on hyvin intensiivinen, joten myös palautumiselle on varattava aikaa viikoittain. Itse ajattelen kuitenkin, että unelmien toteuttamiseen löytyy aina aikaa, Julia kuvailee.

– Seurajoukkuetreenien lisäksi käyn kahdesti viikossa hallin Open Gym -vuoroilla tekemässä maajoukkuetreenejä. Lajiharjoittelun ohella pidän huolta monipuolisesta treenistä, johon kuuluu muun muassa voimaharjoittelua, peruskuntoharjoittelua sekä lajeja, joita innostun kokeilemaan, kuten spinningiä ja hiihtoa. Arkeni pyörii täysin urheilun ympärillä, ja kaikki valintani perustuvat siihen. Pidän huolta jaksamisestani huolehtimalla riittävästä ravinnosta ja unen saannista, Olivia kertoo.

– Ladies Dance Teamille on merkitty viikoittain yksi omatoiminen harjoitus, jonka hyödynnämme suoraan maajoukkuetreeniin. Leiriviikoilla seurajoukkueen treenejä kevennetään, ja olemme silloin pois yhdestä lajiharjoituksesta. Seura tukee maajoukkueurheilijoita tarjoamalla veloituksetta Open Gym -kortin maajoukkueprojektin ajaksi, Olivia jatkaa.


Maajoukkueen kapteeni Olivia Elomaa



Mitä maajoukkueen harjoitteluun kuuluu? Onko siinä jotain erityistä verrattuna seurajoukkueen harjoituksiin?

– Maajoukkuetoiminta on leiripainotteista, ja omilla treenisaleilla harjoittelemme itsenäisesti maajoukkueohjelmaa. Harjoittelu on hyvin samantyyppistä kuin seurajoukkueessa, mutta sisältö on hieman erilainen. Maajoukkueessa harjoittelemme esimerkiksi koreografiaa ja sen tekniikoita eri tukijalalle kuin seurajoukkueessa. Suurin osa treeneistä tapahtuu omalla paikkakunnalla pienemmissä ryhmissä, ja koko joukkue kokoontuu vain leiriviikonloppuina, Olivia kertoo.

– Maajoukkueharjoittelu koostuu laji-, fysiikka- ja peruskuntotreeneistä. Treenaamme pääasiassa omatoimisesti, ja kauden aikana kokoonnumme kahdeksan kertaa viikonloppuleireille harjoittelemaan koko joukkueen kanssa. Juuri tämä leiri- ja omatoimipainotteisuus erottaa maajoukkueharjoittelun seurajoukkueen treeneistä. Lisäksi maajoukkueessa monet piruetit ja hypyt tehdään eri suuntaan kuin seurajoukkueessa, mikä tuo oman haasteensa. Seuran tarjoamat Open Gym -kortit maajoukkueurheilijoille ovat helpottaneet harjoittelua huomattavasti, Julia lisää.


Maajoukkueurheilija ja Ladies Dance Teamin kapteeni Julia Moilanen



Kuvaile tyypillinen maajoukkueurheilijan viikko – mitä kaikkea siihen kuuluu?

– Seurajoukkueen kanssa harjoittelemme kolme kertaa viikossa lajia ja kerran fysiikkaa. Lisäksi teen kaksi maajoukkuetreeniä, joista toinen yhdistetään seurajoukkueen omatoimiharjoitukseen. Tämän lisäksi viikkoon kuuluu toinen voimatreeni sekä peruskuntoharjoitus, jonka sisällön voi valita itse, tämä tuo mukavaa vaihtelua treeniviikkoon!

Olivian viikkoharjoittelu:

Maanantai: Lepopäivä

Tiistai: Aamulla peruskuntotreeni ja liikkuvuusharjoitukset, illalla nopeusvoima- ja lajitreeni sekä TMJ-osuudet

Keskiviikko: Aamupäivällä voimatreeni

Torstai: Aamulla peruskuntotreeni, illalla lajitreeni

Perjantai: TMJ-treeni

Lauantai: Yleensä lepo

Sunnuntai: Aamulla voimatreeni, jonka jälkeen lajitreeni


– Tämä on minun perusviikkoni. Yleensä kahden tai kolmen viikon välein pidetään kevennetty viikko, jolloin treenitunteja vähennetään merkittävästi, esimerkiksi peruskuntoharjoitukset ja toinen voimatreeni jätetään pois. Lisäksi kerran kuukaudessa pidän kaksi peräkkäistä lepopäivää, Olivia kertoo.


Millaisia vastuita ja luottamustehtäviä maajoukkueen kapteenina sinulle kuuluu?

– Leireillä meillä on välillä niin sanottuja "kaputunteja", joissa olemme vetovastuussa esimerkiksi arvo- ja tavoitekeskusteluista sekä joukkueen ryhmäytymistehtävistä. Panostamme paljon joukkuehengen rakentamiseen! Lisäksi pidämme tiiviimpää yhteyttä valmennustiimin kanssa ja välitämme joukkueen asioita heille. Kisojen lähestyessä kapteenit vastaavat myös haastatteluihin, Olivia kertoo kapteeniudestaan.


Millaisia tavoitteita teillä on maajoukkueena tällä kaudella?  

– Tavoitteenani on kisata MM-lavalla ja kehittää itsestäni paras mahdollinen urheilija kauden aikana. Joukkueena tähtäämme vauhdikkaaseen ja taidokkaaseen ohjelmaan, joka säteilee energiaa. Tavoitteemme on maailman paras kokonaisuus! Julia kuvailee.

– Asetamme jokaiselle leirille omat, konkreettiset tavoitteet, joihin kuuluu tiettyjä ohjelman osa-alueita ja niiden kehittäminen. Tänä vuonna seuraamme myös HIT%-lukemia 1/4-, 1/2- ja kokonaissuorituksista. Tavoitteena on, että kauden aikana yli 50 % kokonaisista suorituksista on HIT-tason onnistumisia. Joukkueemme päämääränä on olla paras siinä, mitä juuri ME teemme, tähtäin on asetettu korkealle! Olivia iloitsee.


Cheertanssin maajoukkue 2025



Pysy kuulolla – seuraavaksi esittelemme myös junioreiden maajoukkueen! Muista seurata meitä Instagramissa @northernlightscheerleading ja kannusta joukkueet kohti MM-lavaa!