Aikuisten tanssimaajoukkueessa nähdään tänä vuonna ennätysmäärä oululaista osaamista!
Oululaisilla on vahva historia aikuisten tanssimaajoukkueessa, mutta tänä vuonna heitä on mukana ennätysmäärä. Floridan aurinkoiseen Orlandoon suuntaa peräti kuusi Ladies Dance Teamin jäsentä. Maajoukkueeseen on valittu viisi urheilijaa – Olivia Elomaa, Niina Kemppainen, Julia Moilanen, Siiri Mäki ja Josefiina Yliluoma ja lisäksi joukkueen päävalmentajana toimii Oulun oma konkari Jonna Ruikka.
Erityisonnittelut Olivia Elomaalle, joka on nimetty tanssimaajoukkueen kapteeniksi! Lue alta Olivian sekä Ladies Dance Teamin kapteenin Julian ajatuksia maajoukkueharjoittelusta.
- - - - -
Millaista arki on maajoukkueurheilijana? Kuinka seurajoukkueen ja maajoukkueen treenien yhdistäminen onnistuu arjessa?
– Arki maajoukkueurheilijana on antoisaa ja motivoivaa, mutta välillä myös kiireistä. Viikkoon mahtuu sekä maajoukkueen että seurajoukkueen harjoituksia, ja niiden lisäksi myös töitä. Treenien sovittaminen muuhun elämään vaatii hyvää aikataulutusta ja priorisointia. Maajoukkuekausi on hyvin intensiivinen, joten myös palautumiselle on varattava aikaa viikoittain. Itse ajattelen kuitenkin, että unelmien toteuttamiseen löytyy aina aikaa, Julia kuvailee.
– Seurajoukkuetreenien lisäksi käyn kahdesti viikossa hallin Open Gym -vuoroilla tekemässä maajoukkuetreenejä. Lajiharjoittelun ohella pidän huolta monipuolisesta treenistä, johon kuuluu muun muassa voimaharjoittelua, peruskuntoharjoittelua sekä lajeja, joita innostun kokeilemaan, kuten spinningiä ja hiihtoa. Arkeni pyörii täysin urheilun ympärillä, ja kaikki valintani perustuvat siihen. Pidän huolta jaksamisestani huolehtimalla riittävästä ravinnosta ja unen saannista, Olivia kertoo.
– Ladies Dance Teamille on merkitty viikoittain yksi omatoiminen harjoitus, jonka hyödynnämme suoraan maajoukkuetreeniin. Leiriviikoilla seurajoukkueen treenejä kevennetään, ja olemme silloin pois yhdestä lajiharjoituksesta. Seura tukee maajoukkueurheilijoita tarjoamalla veloituksetta Open Gym -kortin maajoukkueprojektin ajaksi, Olivia jatkaa.
Maajoukkueen kapteeni Olivia Elomaa |
Mitä maajoukkueen harjoitteluun kuuluu? Onko siinä jotain erityistä verrattuna seurajoukkueen harjoituksiin?
– Maajoukkuetoiminta on leiripainotteista, ja omilla treenisaleilla harjoittelemme itsenäisesti maajoukkueohjelmaa. Harjoittelu on hyvin samantyyppistä kuin seurajoukkueessa, mutta sisältö on hieman erilainen. Maajoukkueessa harjoittelemme esimerkiksi koreografiaa ja sen tekniikoita eri tukijalalle kuin seurajoukkueessa. Suurin osa treeneistä tapahtuu omalla paikkakunnalla pienemmissä ryhmissä, ja koko joukkue kokoontuu vain leiriviikonloppuina, Olivia kertoo.
– Maajoukkueharjoittelu koostuu laji-, fysiikka- ja peruskuntotreeneistä. Treenaamme pääasiassa omatoimisesti, ja kauden aikana kokoonnumme kahdeksan kertaa viikonloppuleireille harjoittelemaan koko joukkueen kanssa. Juuri tämä leiri- ja omatoimipainotteisuus erottaa maajoukkueharjoittelun seurajoukkueen treeneistä. Lisäksi maajoukkueessa monet piruetit ja hypyt tehdään eri suuntaan kuin seurajoukkueessa, mikä tuo oman haasteensa. Seuran tarjoamat Open Gym -kortit maajoukkueurheilijoille ovat helpottaneet harjoittelua huomattavasti, Julia lisää.
Maajoukkueurheilija ja Ladies Dance Teamin kapteeni Julia Moilanen |
Kuvaile tyypillinen maajoukkueurheilijan viikko – mitä kaikkea siihen kuuluu?
– Seurajoukkueen kanssa harjoittelemme kolme kertaa viikossa lajia ja kerran fysiikkaa. Lisäksi teen kaksi maajoukkuetreeniä, joista toinen yhdistetään seurajoukkueen omatoimiharjoitukseen. Tämän lisäksi viikkoon kuuluu toinen voimatreeni sekä peruskuntoharjoitus, jonka sisällön voi valita itse, tämä tuo mukavaa vaihtelua treeniviikkoon!
Olivian viikkoharjoittelu:
Maanantai: Lepopäivä
Tiistai: Aamulla peruskuntotreeni ja liikkuvuusharjoitukset, illalla nopeusvoima- ja lajitreeni sekä TMJ-osuudet
Keskiviikko: Aamupäivällä voimatreeni
Torstai: Aamulla peruskuntotreeni, illalla lajitreeni
Perjantai: TMJ-treeni
Lauantai: Yleensä lepo
Sunnuntai: Aamulla voimatreeni, jonka jälkeen lajitreeni
– Tämä on minun perusviikkoni. Yleensä kahden tai kolmen viikon välein pidetään kevennetty viikko, jolloin treenitunteja vähennetään merkittävästi, esimerkiksi peruskuntoharjoitukset ja toinen voimatreeni jätetään pois. Lisäksi kerran kuukaudessa pidän kaksi peräkkäistä lepopäivää, Olivia kertoo.
Millaisia vastuita ja luottamustehtäviä maajoukkueen kapteenina sinulle kuuluu?
– Leireillä meillä on välillä niin sanottuja "kaputunteja", joissa olemme vetovastuussa esimerkiksi arvo- ja tavoitekeskusteluista sekä joukkueen ryhmäytymistehtävistä. Panostamme paljon joukkuehengen rakentamiseen! Lisäksi pidämme tiiviimpää yhteyttä valmennustiimin kanssa ja välitämme joukkueen asioita heille. Kisojen lähestyessä kapteenit vastaavat myös haastatteluihin, Olivia kertoo kapteeniudestaan.
Millaisia tavoitteita teillä on maajoukkueena tällä kaudella?
– Tavoitteenani on kisata MM-lavalla ja kehittää itsestäni paras mahdollinen urheilija kauden aikana. Joukkueena tähtäämme vauhdikkaaseen ja taidokkaaseen ohjelmaan, joka säteilee energiaa. Tavoitteemme on maailman paras kokonaisuus! Julia kuvailee.
– Asetamme jokaiselle leirille omat, konkreettiset tavoitteet, joihin kuuluu tiettyjä ohjelman osa-alueita ja niiden kehittäminen. Tänä vuonna seuraamme myös HIT%-lukemia 1/4-, 1/2- ja kokonaissuorituksista. Tavoitteena on, että kauden aikana yli 50 % kokonaisista suorituksista on HIT-tason onnistumisia. Joukkueemme päämääränä on olla paras siinä, mitä juuri ME teemme, tähtäin on asetettu korkealle! Olivia iloitsee.
Pysy kuulolla – seuraavaksi esittelemme myös junioreiden maajoukkueen! Muista seurata meitä Instagramissa @northernlightscheerleading ja kannusta joukkueet kohti MM-lavaa!