Miten urheilijoiden hyvinvoinnista ja palautumisesta huolehditaan maajoukkuetoiminnassa?
– Leirien aikataulut on mietitty urheilijan ja opiskelijan viikkoon sopivaksi, myös kaukaa matkustaville. Leireillä on paljon eri pituisia taukoja, ja treenien intensiteetti vaihtelee. Urheilijoita tuetaan viikkotreenien suunnittelussa, painotamme palautumisen tärkeyttä, sekä teemme tiivistä yhteistyötä seuravalmentajien kanssa jolloin olemme tietoisempia heidän kokonaiskuormituksen määrästä ja sen optimoimisesta. Urheilijat lähettävät viikkovideoiden mukana kuulumisia, jolloin pystymme yksilökohtaisesti reagoimaan jokaisen tarpeisiin ja haasteisiin Johanna kommentoi junioreiden projektia.
– Meillä on joukkueessa erillinen fysiikkavalmentaja, jonka kanssa suunnittelemme kauden jaksotusta ja ohjelmointia, jotta harjoittelu on optimaalisesti rytmitetty ja kuormitus hallinnassa sekä psyykkinen valmentaja tukemassa henkistä hyvinvointia ja suorituskykyä. Leireillä ja MM-matkalla mukana on myös fysioterapeutti, jolta urheilijat saavat henkilökohtaista neuvontaa ja apua kauden aikana. Lisäksi hyvä yhteistyö seurajoukkueiden valmentajien kanssa on keskeistä, jotta urheilijoiden kuormitusta voidaan seurata kokonaisvaltaisesti ja tarvittaessa joustaa molemmin puolin. Lisäksi korostamme paljon unen ja ravinnon merkitystä, Jonna kertoo aikuisten maajoukkueen toiminnasta.
Mitkä ovat suurimmat haasteet maajoukkuevalmentajana?
– Rajallinen aika joka meillä on maajoukkueen kanssa. Kokoonnumme yhteisesti leireille, jolloin aika on rajattua, ja suunnitelmallisuus korostuu jotta saamme painotettua oikeita asioita oikeaan aikaan joukkueen toimintakauden aikana. Tästä helpompaa on kuitenkin tehneet meidän sitoutuneet ja ahkerat tanssijat. He treenaavat todella määrätietoisesti leirien välisinä viikkoina, ja ottavat korjauksia todella hyvin vastaan. Leireillä he ovat keskittyneitä ja innokkaita. Tämä mahdollistaa nopean etenemisen leireillä ja yleisestikin projektissa, Johanna kertoo.
– Maajoukkuevalmentajana suurimmat haasteet liittyvät aikarajoitteisiin ja kuormituksen hallintaan. Aikaa on rajallisesti, sillä leirejä on kahdeksan, jotka pidetään noin kolmen viikon välein. Suurin osa urheilijoiden harjoittelusta tapahtuu itsenäisesti tai pienryhmissä seurajoukkueiden omilla kotisaleilla. Leireillä keskitymme usein erilaisiin asioihin, ja harjoittelu eroaa huomattavasti seurajoukkueen viikkoharjoittelusta. Koska aikaa on rajoitetusti, kaikki asiat tapahtuvat nopeasti ja ratkaisujen on löydyttävä nopeasti, mikä tuo oman haasteensa valmennustyöhön, Jonna kuvailee.
– Toinen merkittävä haaste on fyysisen ja henkisen kuormituksen hallinta, kun urheilijat kilpailevat sekä seurajoukkueessa että maajoukkueessa. Se tuo mukanaan riskin ylikuormituksesta, joten on tärkeää seurata ja hallita urheilijoiden kuormitusta jatkuvasti, hän jatkaa.
– Jos joukkue uudistuu paljon kausien väleissä, yhteisten arvojen, tavoitteiden ja perusasioiden luominen ja yhtenäisen tapojen kehittäminen vie enemmän aikaa. Lisäksi kansainvälisen tason kilpailu ja sen tuomat vaatimukset ovat aina haasteellisia. Joukkue kilpailee yhdessä MM-kilpailuissa vain kerran, ja arvostelu poikkeaa huomattavasti siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Tuomarit voivat asettaa eri painotuksia ja kriteerejä, mikä tekee sopeutumisesta ja valmistautumisesta entistä tärkeämpää, Jonna lisää.
Mitkä asiat tuovat eniten iloa ja onnistumisen kokemuksia valmentajana?
– Valmentajana suurimman ilon ja onnistumisen kokemuksen tuo urheilijoiden kehityksen näkeminen maajoukkuekauden aikana. On todella mahtavaa nähdä, kuinka urheilijat kehittyvät niin yksilöinä kuin osana joukkuetta. Myös se, että joukkue suoriutuu hyvin leireillä esiintymisissä, sekä itse MM-kilpailuissa ja saavuttaa asetettuja tavoitteita, on valtavan palkitsevaa. Lisäksi maailman parasta on kun näkee, että urheilijat nauttivat maajoukkue kaudesta ja kokevat kehittyvänsä, Jonna kuvailee.
– Yhtenäinen joukkuehenki ja yhteiset onnistumiset tuovat eniten iloa. On upeaa nähdä, kuinka jokaisessa urheilijassamme näkyy intohimo ja palo tanssiin, se avaa joukkueelle valtavasti mahdollisuuksia kehittyä. Vaikka olen ollut tämän joukkueen kanssa vasta lyhyen aikaa, siitä on jo nyt tullut minulle todella rakas, Henna kertoo.
– Kun näkee urheilijoiden onnistuvan harjoituksissa, ja nauttivan siitä mitä tekevät. Iloa tuo kun joukkueella on omia hassuja joukkueen keskeisiä juttuja, ja he juttelevat ja nauravat leirin tauoilla keskenään. Välillä myös valmentajat pääsevät osaksi heidän hassuja juttuja ja juoruja, jolloin on ihanaa nähdä joukkueen luottoa ja avoimuutta meitä kohtaan. Onnistumisen tunteita tulee kun urheilija oivaltaa jotain uutta, ja kun kilpailuohjelma ja -kunto valmistuu aikataulun mukaisesti, Johanna kertoo.
Kuinka tiivistä yhteistyötä teette seurajoukkueiden valmentajien kanssa?
– Yhteistyö seurajoukkueiden valmentajien kanssa on tärkeää projektin onnistumisen kannalta. Junioreiden projektissa pidämme palaverin seuravalmentajien kanssa joka leirin jälkeisenä tiistaina, jossa käymme läpi leirin kuulumiset ja muut ajankohtaiset asiat. Seuravalmentajat voivat kertoa heidän joukkueen aikataulusta ja treenikuormituksesta, sekä heidän tekemiään oivalluksiaan. Olemme myös leirien välissä yhteyksissä seuravalmentajiin puhelimitse tarvittaessa. Seuravalmentajat ovat antaneet myös arvokasta palautetta kilpailuohjelmasta. Voimme yhteistyöllä tukea paremmin jokaisen maajoukkueen urheilijan treeni-arkea, Johanna kertoo.
– Pidämme yhteyttä seuravalmentajiin säännöllisesti varmistaaksemme sujuvan tiedonkulun ja yhteistyön. Meillä on yhteinen viestintäkanava jokaisen seurajoukkuevalmentajan kanssa, jonka kautta jaamme säännöllisesti terveisiä kauden mittaan, kuten leirikuulumisia, treeniohjeita ja muita ajankohtaisia asioita. Lisäksi olemme henkilökohtaisesti yhteydessä valmentajiin, jos asia koskee yksittäisiä urheilijoita, Jonna kertoo.