Seurassamme on tällä hetkellä 24 kilpailevaa joukkuetta ja niin kuin arvata saattaa, kilpailupäivät sisältävät monenlaisia omituisia ja hassunhauskoja sattumuksia. Tästä löytyy tiivistetysti mieleenpainuvimpia kokemuksia kilpailupäiviltä.
Huikeat:
1. Saa viettää aikaa omien valmennettavien kanssa
Kilpailuissa ja varsinkin kilpailumatkan aikana tulee juteltua paljon enemmän harrastajien kanssa, joten tämä lähentää samalla harrastajia keskenään, mutta myös valmentajien suhdetta harrastajiin.
2. Nähdä onnistumisen ilo
Paras tunne kilpailuissa on ehdottomasti se, kun joukkue tekee oman parhaan suorituksensa. Sitä tunnetta ei voi edes kuvailla, mitä valmentajien päässä pyörii ohjelman aikana. Palkintojenjako se vasta jännittävä onkin. Kun joukkue pääsee omaan tavoitteeseen, on aivan ihana nähdä harrastajien onnellisuus heidän kasvoiltaan.
3. Joukkuehengen tiivistyminen
Olennainen osa lajiamme on joukkuehenki, joten valmentajan tavoitteena on saada yhteinäinen joukkue. Kilpailuissa aikaa vietetään paljon enemmän joukkueen kanssa, joten joukkuehenki tiivistyy jo melkein automaattisesti.
4. Kauden työ palkitaan
Koko kausi tai mahdollisesti koko vuosi on työstetty ohjelmaa harrastajien kanssa ja kauden viimeisissä kilpailuissa näytetään joukkueen taidot. Tämän eteen valmentajan tekevät todella paljon töitä on. Kun kilpailupäivä on ohi, parasta on se, että saa hengähtää rauhassa.
5. Pienet kootut asiat
Kilpailupäivän aikana koetaan paljon pieniä positiivisiä asioita yllä olevien lisäksi kuten mm. täysin yllätyksenä tullut sijoitus, uudet ystävyydet sekä huikea sää ja kilpailuolosuhteet.
Haasteelliset:
Useilla kilpailumatkoilla on törmätty myös pieniin vastoinkäymisiin ja tässä pari esimerkkiä niistä.
1. Kilpailuohjelman jännittäminen
Usealle urheilijalle kilpailupäivä saattaa olla jännitystä täynnä. Aamu alkaa sillä, että kaikki tavarat täytyy muistaa pakata ja olla ajoissa bussissa. Joillekin lämmittely saattaa aiheuttaa jännitystä, sillä ympärillä näkee muiden kilpailijoiden ohjelmia, eikä muista keskittyä omaan tekemiseen. Kilpailusuorituksen lähestyessä jännitys kasvaa entisestään. Tästä syystä esiintymistä ja outoja tilanteita harjoitellaan jo omalla treenihallilla. Näin suuremmasta kilpailujännityksesä päästää eroon kisaamisen aikana.
2. Kilpailuiden aikataulun muutokset
Miten yleistä onkaan se, että kilpailuiden aikataulut ovat myöhässä tai etuajassa. Tällöin joukkueet joutuvat joustamaan aikataulujaan, jotta kilpailemaan ehditään oikeaan aikaan. Tästä syystä valmentajat tekevät joukkueen aikataulun väljäksi.
3. Pitkät kilpailupäivät
Pisimmät kilpailupäivät ovat yleensä yhden päivän kilpailumatkat. Näihin lähtö on aikaisin aamulla ja paluu seuraavan päivän puolella aamuyöstä. Näiden kilpailupäivien aikana väsymys on läsnä varsinkin nuoremmilla harrastajilla.
4. Ruokailuiden järjestäminen aikatauluun
Ruokailuiden sovittaminen kilpailupäivän aikatauluun on haasteellista. Varsinkin jos kyseessä on myös itse aktiviisesti kilpaileva valmentaja. Ilman ruokaa ei kilpailupäivästä luonnollisesti tule mitään. Myös joukkueen sisälle mahtuu erilaisia tottumuksia. Osa ei kestä syödä ennen kilpailusuoritusta ja osan täytyy syödä ehdottomasti ennen matolle menemistä. Tästä syystä valmentajien täytyy ottaa huomioon jokainen urheilija.
5. Pienet sattumukset kilpailupäivänä
Mitä olisi kilpailut ilman pieniä vastoinkäymisiä. Tässä lueteltuna mieleenjääneitä hetkiä: Bussikuskia ei saada kiinni soittamalla, kyltit tai huiskat ovat hukassa, joku jää jumiin lukkojen taakse tai koru ei lähde irti, jolloin kilpailumatolle ei saa mennä.