perjantai 10. huhtikuuta 2020

Ajatuksia etätreeneistä, haastattelussa valmennuskoordinaattori





Maaliskuun puolivälissä hypättiin koko maassa melkoiseen poikkeustilaan ja sellaiseen myllerrykseen, jollaista ei ole ennen nähtykään. Niinkuin kaikki, myös urheiluseurat joutuivat uudenlaisen tilanteen eteen ja tilanne vaati melkomoista sopeutumista aivan kaikilta. Nyt poikkeusoloja on jo muutama viikko takana ja jokaiselle on tullut uusia tapoja omaan arkeensa niin koulunkäynnin, työn kuin harrastuksienkin parissa.  Poikkeusaikojen alkuviikkoja muistelemaan ja omat vinkkinsä kotitreenien suhteen jakamaan istahti kanssamme Northern Lightsin valmennuskoordinaattori Iida.


- - - - -

Millaisia ajatuksia koko tämän poikkeusajan alku herätti juuri sinussa, valmennuskoordinaattori Iida?

— Tottakai se ensimmäinen ajatus oli että mitäs ihmettä nyt? Nopealla aikataululla tulivat myös viranomaismääräykset, että halli menee kiinni ja samalla toki aavistus hiipi mieleen jo siitäkin, että kevään kilpailukausikin taisi mennä tässä... Alkushokin jälkeen lähdettiin sitten heti miettimään uusia tapoja, kuinka joukkueisiin voisi pitää yhteyttä ja etätreenejä toteuttaa.

Tilanne ei ollut varmasti helppo kenellekään. Millä tavoin valmentajat ovat suhtautuneet asiaan?

— Meidän seuran valmentajat ottivat tilanteen haltuun mielestäni aivan äärettömän hyvin! Vaikka tilanne oli uusi ja tuntematon, lähdimme heti valmentajiston kanssa jakamaan treenivinkkejä yhteisesti. Tekemisessä on korostunut todellakin jokaisen seurasydän ja valmentajien yhteishenki, tosi laajasti olemme saaneet tukea toisiltamme. Joukkueita aktivoidaan erilaisin tavoin ja osa valmentajista on innostunut jopa livetreenien vetämisestä!

Miksi eri joukkueilla on erilaisia tapoja toteuttaa etätreenejä? 

— Meillä jokainen valmennustiimi suunnittelee ja toteuttaa juuri sille omalle joukkueelleen sopivia harjoituksia. Yksi ja sama treenimuoto tai -tapa ei toimi kaikille joukkueille. Toisaalta myös valmennustiimit ja valmentajat ovat persoonina erilaisia: Toisille on erilaiset etätreenien toteutustavat luontevampia kuin toisille. Kaikille löytyy varmasti se oma tapa toteuttaa ja tehdä treenejä. Valmentajat ovat pyrkineet ottamaan vastaan myös palautetta ja tottakai jokainen harrastajilta tullut toive pyritään huomioimaan etätreenien suunnittelussa. Lisäksi valmentajat voivat käyttää joukkueilleen myös koko seuran yhteisiä valmennusmateriaaleja niin halutessaan.

Valmentajat ovat ideoineet monenlaista harjoittelun aktivointia, eikä ole yhtä oikeaa tapaa treenata. Aikuisten joukkueissa treenisisällöt voidaan antaa isompana kokonaisuutena ja jokainen urheilija toteuttaa ne viikon mittaan, kun töiltään ja kiireiltään ehtii. Joissakin joukkueissa treeniohjeet saa kuvina, tekstinä tai videona normaalin treenipäivän aamuna. Joissakin ryhmissä treeniohjeet annetaan juuri oikeaan normaaliin treeniaikaan ja kameran edessä luontaisesti viihtyvä valmentaja saattaa joskus järjestää jopa livetreenin. Kaikki tavat ovat hyviä ja tähtäävät samaan, jotta kaikki liikkuisivat kotona!  

Miten näet etätreenaamisen tärkeyden? 

— Treenin ja liikunnan säilyttäminen poikkeusaikojenkin arjessa on todella tärkeää, riippumatta taito- tai ikätasosta!

— Nuoremmilla ikäluokilla ja harrastejoukkueilla halutaan säilyttää myös kotona treenatessa lajinomaista liikuntaa ja tunne siitä, että harrastus jatkuu poikkeustilanteesta huolimatta. Mitä nuorempi harrastaja on kyseessä, niin luonnollisesti myös kodin tuki liikuntaharrastuksen tukemisessa korostuu näinä aikoina.

— Edustus- ja kilpajoukkueet puolestaan pääsevät nyt panostamaan ihan uudella tavalla fysiikkaharjoitteluun. Vaikka kevään kilpailukausi onkin peruttu, niin nyt on tärkeää että jokaisella olisi myös oma henkilökohtainen kehittymistavoite tälle keväälle. Se voi olla esimerkiksi taidollinen kehitys jollakin osa-alueella tai fysiikan parantaminen. Nyt tehdään töitä sitä varten, että ollaan mahdollisimman valmiina silloin kun hallitreenit jälleen käynnistyvät!

Ootko itse muistanut liikkua? Miten se sujuu?

— Kyllä! Olen muistanut liikkua ja urheilen itsekin edelleen naisten edustusjoukkueessa. Olen tietysti tehnyt kaikki treenit mitä omilta valmentajiltani on tullut. Lisäksi olen ottanut itselleni haasteen, että käyn joka päivä tunnin ulkolenkin... Tässä kohtaa siis kerrottakoon, etten ole lainkaan luonnostaan ulkonaliikkuja! On ollut hauska huomata, kuinka tämän poikkeustilan ansiosta olen siirtynyt myös ulkoilemaan - Itse asiassa olen tehnyt oman joukkueeni treeniohjelmiakin kotini viereisellä nurmialueella, vapaaehtoisesti ulkona!

Mikä olisi hyvä rytmi liikkua?

— Mielellään joka päivä liikuntaa, ainakin vähän! Sen ei aina tarvitse olla rankkaa fysiikkaharjoittelua ja yksinpuurtamista, vaan esimerkiksi vaikka koko perheen yhteisiäkin liikuntahetkiä voisi toteuttaa. Tilanteesta riippuen mahdollisimman monipuolisesti kannattaa myös liikkua. Lisäksi tänä etätöiden aikana kannattaa muistaa myös taukojumpat arkipäivinä! Pysyy mieli virkeänä, kun taas lyhyen taukojumpan tai ulkolenkin jälkeen istahtaa etätyöpisteelleen... Meidän seuran oma NL-taukojumppa julkaistaan ensi viikolla ja sitä voivat kaikki tehdä opiskelu- ja työpäivän välissä kotona!

Iida on kuvannut monenlaista materiaalia viime viikkoina etätreenin tueksi usean muun NL-valmentajan tavoin.

Miten voisi liikkua vaikka perheenjäsenten kanssa? 

— Valmentajien materiaalipankissa on muun muassa akron avustustamiseen opetusvideo, jonka avulla esimerkiksi vanhemmat voivat spotata akroa harrastajalle kotona. Sen linkkiä voi pyytää omalta valmentajalta, jos sitä ei ole vielä jollekin joukkueelle kotiin lähetetty! Kannustamme etätreeneihin kaikkia perheenjäseniäkin: Ei haittaa, vaikka vanhemmatkin osallistuvat tyttären treeneihin tai viikkohaasteisiin. Mitä vain liikuntaa tekeekin yhdessä, niin onhan se paljon hauskempaa useamman osallistujan kesken kuin yksin!

Mitä sitten kun ei jaksa kiinnostaa? Mitkä ovat sinun vinkkisi siihen hetkeen, kun pitäisi treenata mutta väsyttää?

— Ihan ensimmäinen ohje on se, että laita treenivaatteet päälle eli valmistaudut kuten normaalistikin treeniin, se vaihtaa jo ajatuksia treenin suuntaan.

— Toisena vinkkinä voisin sanoa, että katso aiempia treenivideoitasi! Vaikka nyt ei ehkä päästäkään tekemään paljoa lajinomaisia juttuja ja stunttailemaan porukalla, niin niiden katsominen vanhoilta videoilta motivoi ja muistuttaa siitä, että tulee vielä sekin aika kun taas treenataan yhdessä... Ja sitten kun päästään joukkueella treenaamaan, niin tottakai haluat olla iskussa ja hyvässä kunnossa, sitä varten me nyt treenataan!

Mistä sinä saat voimaa näissä poikkeusoloissa?

— Saan itse voimaa ehdottomasti omilta joukkuekavereilta ja lisäksi omilta junioriurheilijoilta, joita valmennan. Se ajatus kantaa, etten ole yksin tässä vaan ihan jokainen on tämän saman asian äärellä, jokainen tekee kotitreenejä, jokaisen treenitavat on muuttuneet. Lisäksi me ollaan innostuttu liikkumaan myös poikakaverini kanssa yhdessä, tämä on meille meidän arjessa ihan uutta! On tosi mukavaa liikkua ja treenata perheenjäsenen kanssa.

Jonna-valmentaja toteutti tyttärensä kanssa etätreenimateriaaleja tanssijoille seuran videopankkiin.

Valmennuskoordinaattorin terveiset ja vinkit jaksamiseen jäsenille?

— Meidän harrastajille lähetän sellaisia terveisiä, että muistetaan pitää hyvät yhteydet omaan valmentajaan! He ovat tilanteesta huolimatta siellä teitä varten, he kuuntelevat ja hekin kaipaavat omia joukkueitaan. Muistakaa ettei kukaan ole tässä tilanteessa yksin. Muista pitää huolta itsestäsi ja joukkuekavereistasi! Nämä poikkeusolot kysyvät suurta seurasydäntä ja yhteen hiileen puhaltamista kaikilta meiltä, yhdessä me pärjätään!

— Kodeille lähetän terveisiä, että pitäkää avoimet yhteydet valmentajiin ja kertokaa heille mahdollisista toiveista etätreenien suhteen! Liikkukaa koko perheen voimin! Tilanne on uusi kaikille ja välttämättä nuorilla ei aina motivaatio ole huipussaan, mutta kannustamalla ja tsemppaamalla saamme kaikilla energiat kattoon kotonakin. Ihanaa kevättä kaikille!