torstai 30. huhtikuuta 2020

Urheilijan korona-arki kulkee fysiikkatreenien parissa, uutta kokeillen ja luonnosta nauttien

Naisten edustusjoukkueen kapteeni Anna-Katriina ”AK” Aho kertoi meille Timanttien kuulumisia ja omat parhaat vinkkinsä motivaation ylläpitämiseen.

AK urheilee naisten edustusjoukkueessa SM-tasolla.

Melkoinen uutispommi tuli koko maahan ja myös urheilijoille maaliskuun puolivälissä, kun viranomaismääräykset sulkivat treenipaikat ja kielsivät isojen joukkueiden yhdessä harjoittelun. Mitä fiiliksiä sinulla oli korona-ajan alussa?

— Aluksi oli tietysti tosi hämmentävää, kun sanottiin että treenit perutaan. Sellainen epäuskoinen fiilis, että voiko tää olla todellista. Varsinkin alussa otti kyllä koville juuri epävarmuus siitä, kun ei tiennyt milloin pääsee takaisin treenaamaan. Sitten tuli tieto pidemmästä katkosta joukkueharjoittelussa ja tieto siitä, että kaikki kauden kisat perutaan... niin tottakai siitä tuli alkuun kova pettymys.

Millaista etäharjoittelu on ollut Timanteilla?

— Nyt ollaan keskitytty kunnon ylläpitämiseen. Tehdään paljon lihasvoimaa, HIITtiä ja fysiikkaa. Tietysti muistetaan myös tehdä liikkuvuusharjoittelua ja huolletaan kehoa. Treenit saa kyllä tuntumaan kropassa  samalta kuin mitä normaalitreeneissäkin on ollut, mutta tietysti nyt harjoittelu on melko erilaista kuin lajissa yleensä. 

— Meillä Timanteissa tulee omina oikeina treenipäivinä ohjeet ja pyrimme treenaamaan aina silloin kun oikeastikin olisi ollut joukkueharjoitukset. Viikonloppuna meille kerrotaan aina seuraavan viikon treenien sisällöt. Tarvittaessa treenien tekoa voi myös soveltaa omiin aikatauluihin, mutta me pyritään treenaamaan aina oikeina treeenipäivinä. Maanantaisin meillä on HIIT, keskiviikkoisin tapaamme joukkueen kanssa Zoomissa livetreenien merkeissä ja torstaisin meillä on lenkki, lihakset ja venyttelyt. Keskiviikkoisin meillä on jatkunut virtuaalisesti joukkueen normaaliarjessakin aika ajoin toistuvat  JIM-treenit.  JIM tarkoittaa ”Jotain Ihan Muuta” –treenejä ja meillä on ollut liveissä nyt poikkeusaikana muun muassa twerkkiä ja joogaa! Toki myös omaakin lajia on voitu treenata jonkin verran akrobatiaharjoitteiden merkeissä!

Mitä fiiliksiä teillä on ollut joukkueessa?

— Fiilis oli varmasti kaikilla alussa vähän hämmentynyt, mutta joukkuehenki meillä on pysynyt hyvänä. Me kaikki kuitenkin tiedetään, että ollaan samassa veneessä ja selvitään kyllä tästä. Alkukausi lähti meillä Timanteissa niin hyvin käyntiin ja kauden startti oli huikean hyvä, niin se kantaa meitä hyvin nyt poikkeusaikanakin ja me katsotaan kyllä tulevaisuuteen odottavaisesti!

Onko motivaatio riittänyt hyvin?

— Mua itseä motivoi treenaamaan kovaa etänäkin se, kun ajattelee että tässä treenataan syksyä varten. Ärsyttää tietysti välillä treenata yksin ja oon huomannut, että tarvitsen arkeen mun joukkuekaverit ehdottomasti ympärille!

AK kaipaa joukkuekavereita ja tunne on varmasti tuttu jokaiselle joukkueurheilijalle.

Mitä on normaaliarjesta eniten ikävä?

— Omaa harrastusta tietysti! Ja että pääsisi vapaammin menemään ulkona! Kaipaan myös koulua ja kavereita. Kaipaan semmoisia perusjuttuja arjesta, että saisi olla ja mennä vapaasti, nähdä kavereita ja treenata cheerleadingia!

Mitä hyvää tai uutta poikkeusaika on tuonut?

— Huomaan, että ulkoilen nyt paljon enemmän kuin normaalisti. Teen myös ruokaa kotona enemmän ja monipuolisemmin. 

Korona-ajan oivallus?

— No ainakin oon huomannut, että siivoan kokoajan kotona, kun ei ole mitään muutakaan tekemistä :-D

Mitkä ovat vinkkisi, jos joskus ei motivaatio tahdo riittää etätreenien tekemiseen?

— Ihan ensimmäiseksi pitää muistaa, että me kaikki ollaan samassa tilanteessa. Kukaan ei ole yksin ja me kaikki tullaan tästä selviämään. Tämä kaikki treenaaminen kyllä palkitaan ja ihan kohta, ennenkuin me huomataankaan, ollaankin jo taas yhdessä treenaamassa! Tämän kun pitää mielessä, niin varmasti jaksaa etätreenejä tehdä!

Timanttien heitto SMK-kilpailuissa marraskuussa 2019.

Parhaat treenivinkkisi etätreenaamiseen?

— Meillä on hieno mahdollisuus liikkua ulkona, kun sitä ei ole rajoitettu eli hyödynnä sitä! Luonto tekee tosi paljon hyvää, ei vaan fyysisesti vaan myös henkisesti. Ulkoilusta saa niin paljon mielihyvää ja luonnossa ei tarvi stressata, ainakin mulla unohtuu koko korona lenkkeillessä. Ulkoilun kylkeen sitten tekee muutamat lihakset ja venyttelyt, niin hyvin toimii!

— Kannattaa myös ennakkoluulottomasti kokeilla kaikkea muutakin liikuntaa, mihin normaaliarjessa aika ehkä riitä. Mä en esimerkiksi oo ikinä tanssinut hiphoppia, mutta nyt meilläkin melkein koko joukkue osallistui viime maanantaina instagramissa NL Hiphop liveen ja vitsit että oli huippu kokemus!

Terveiset kaikille NL-harrastajille?

— Nyt pidetään yhtä! Kaikesta selvitään ja nähdään taas treenihallilla, kun näistä poikkeusajoista päästään!

Eipä aikaakaan, kun kohta taas nähdään, treenataan ja kisataan!

Blogin kisakuvat: Venla Tuhkanen