perjantai 19. maaliskuuta 2021

Avaimet menestykselle - kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäminen (Osa 2)

Tavoitteellinen kilpaurheilu ja opiskelu - onko näiden kahden yhdistäminen mahdollista? Ehdottomasti kyllä! Kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäminen voi aluksi kuulostaa haastavalta. Toki omia haasteitaan se tuokin, mutta myös hyviä puolia on suuri määrä. Tavoitteellisuus, paineensietokyky ja periksiantamattomuus ovat vain esimerkkejä urheilijan perusvahvuuksta, joita myös opiskelussa ja työelämässä tarvitaan. Tavoitteellinen urheilu opettaa ja antaa avaimia menestymiselle myös urheilun ulkopuolella, kilpaurheilukokemuksesta on siis suuresti hyötyä.

Maaliskuun puolivälissä aukesi korkeakoulujen yhteishaku ja opiskelun sekä tavoitteellisen kilpaurheilun yhdistäminen on nyt monella nuorella ajankohtaisena mielessä. Tässä kaksiosaisessa blogitekstissä pääset lukemaan omakohtaisia menestystarinoita, kokemuksia ja vinkkejä aiheeseen liittyen cheertanssin naisten edustusjoukkueen Ladies Dance Teamin urheilijoilta. Tämän viimeisen osan urheilijoista jopa kaksi muutti toiselta paikkakunnalta Ouluun unelmiensa opiskelupaikan perässä.


- - - - - - - -

 

23-vuotias Emmi Pälvilä lähti vuonna 2006 kokeilemaan cheerleadingia, kun hänen äitinsä oli lehtijutun nähtyään vinkannut lajista. Kokeilu tuotti tulosta, sillä saman harrastuksen parissa hän jatkaa yhä edelleen.

 

Emmi aloitti lajin cheer-puolella minien edustusjoukkueessa Safiireissa ja siirtyi juniori-ikäisenä edustusjoukkueisiin niin cheerleadingissa kuin cheertanssissakin. Kaikki kolme juniorivuotta hän harrasti sekä Helmissä että Junior Dance Teamissa samaan aikaan hyvällä menestyksellä. Aikuisiin siirryttäessä treenimäärä lisääntyi ja valinta oli tehtävä lajien välillä. Aluksi valinta oli cheerleading, sillä Emmi pääsi naisten edustusjoukkueeseen Timantteihin. Myöhemmin hän kuitenkin vaihtoi takaisin tanssipuolelle ja siellä hän tanssii edelleen naisten edustusjoukkueessa Ladies Dance Teamissa ja HipHop Crew:ssa. Vuosina 2018-2019 Emmi valittiin mukaan Suomen tanssimaajoukkueeseen edustamaan Suomea MM-kilpailuissa Orlandossa. 


Vuodesta 2014 alkaen Emmi on toiminut valmentajana ja valmennusura on jatkunut tähän päivään saakka. Tällä hetkellä Emmi valmentaa junnutanssin edustusjoukkuetta Junior Dance Teamia ja uutta tanssin klassikkojoukkuetta Marmoreita. Vuonna 2020 Emmi palkittiin seuran vuoden valmentajana.

 

Emmi opiskelee parhaillaan toista vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa liiketaloutta ja suuntautuu pääosin myynnin ja markkinoinnin opintoihin. Urheilun ja koulun yhdistäminen alkoi Emmin kohdalla jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla, kun hän vielä harrasti taitoluistelua. Kolmannella luokalla taitoluistelu vaihtui kuitenkin cheerleadingiin ja laji on siitä asti kulkenut mukana myös läpi yläasteen ja lukion.

 

—  Matkalla hallille pyrin aina rentoutumaan ja kuuntelen musiikkia tai podcasteja, jotta saan ajatukset muualle koulujutuista. Iltaisin otan aikaa itselleni ennen nukkumaanmenoa ja esimerkiksi katson jotakin sarjaa, jotta stressitila ei jäisi päälle nukahtaessa.

 

Emmi kokee, että suurimpia haasteita tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisessä ovat olleet ajankäyttö ja aikatauluttaminen. Nämä kaksi vaikuttavat suoraan fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen. Aikatauluttamisen sekä aikataulussa pysymisen hän kertoo oppineensa kantapään kautta. Aikaisemmin hän oli koulun suhteen huoleton ja luotti siihen, että koulu menee omalla painollaan eteenpäin. Mitä tavoitteellisemmaksi urheilu-ura menee ja samalla opiskelun taso muuttuu haastavammaksi, on arkea pitänyt aikatauluttaa enemmän ja huomioida myös riittävä aika palautumiselle.

 

— Kun oppii hyväksymään, että pienet taistelut kuuluvat urheilevan opiskelijan arkeen, niin lopulta ne ottelut kääntyvät voitoksi ja oli lopputulos mikä tahansa, aina oppii ihan älyttömästi lisää itsestä ja tavoista toimia. Lisäksi saa ainutlaatuisia kokemuksia ja saavutuksia, joita pystyy hyödyntämään tulevaisuudessa.

 

Paras ratkaisu aikatauluttamisessa on Emmille ollut kalenterin ja tehtävälistan käyttö, jonne hän viikoittain lisää pakolliset menot ja tehtävät. Kalenteriin hän merkkaa aina ensin urheiluun liittyvät tärkeät päivämäärät kuten kisat ja leirit, niin pitkälle eteenpäin kuin mahdollista. Koulujutut lisätään sen jälkeen mukaan vähän lyhyemmälle aikavälille. Vakiopohjana kalenterin täyttämisessä toimii siis urheiluun ja valmentamiseen liittyvät menot. Opiskeluun liittyvät tehtävät ja muut menot ripotellaan niiden ympärille tasaisesti. Emmi pyrkii pitämään vähintään yhden kokonaisen vapaapäivän kerran viikossa. Tehtävälista toimii hänen mukaansa parhaiten sellaisina viikkoina, kun on paljon tärkeitä ja pieniä tehtäviä, joilla on lyhyet takaraja-päivämäärät. Selkeintä on listata tehtävät allekkain ja pyyhkiä sitä mukaan pois, kun ne on tehty. Asioiden kuittaaminen tehdyksi on Emmin mukaan konkreettinen motivoiva tekijä ja näin asiat saa hoidettua nopeammalla tahdilla.

 

Emmin mukaan opinnoissa ja tavoitteellisessa urheilussa voi menestyä samanaikaisesti. Ratkaisevaa näiden tekijöiden yhdistämisessä ja siinä onnistumisessa on hänen mielestään itselle sopivan arkirytmin ja rutiinin löytäminen. On hyvä oppia hyväksymään se, että välillä tulee rankempia viikkoja jolloin todennäköisesti stressitaso nousee ja vapaa-aika on minimissä. Niiden ohella tulee kuitenkin myös kevyempiä viikkoja ja niitä oppii arvostamaan. Tärkeää on löytää itselle sopivat keinot ja tavat saada eri elementit toimimaan keskenään, välillä se vaatii eri tapojen kokeilemista. Emmi kertoo, että ehdoton ratkaisu jaksamisen ja menestymisen kannalta on armollisuus itseä kohtaan ja lupa joustaa, jos tarve vaatii:

 

— Se ei ole ollut mikään itsestäänselvyys kaltaiselleni perfektionistille, mutta on ollut helpottavaa oppia hyväksymään jaksamisen rajat. Yleensä parhaita tuloksia tulee, kun kuuntelee omaa kroppaa ja mieltä... ja toimii sen mukaan.

 

Urheilu on Emmin sanoin opettanut häntä kaikilla elämän osa-alueilla. Urheilun myötä hän kokee saaneensa itsevarmuutta, rohkeutta tavoitella korkealle ja uskoa omiin kykyihinsä myös opiskelujen saralla. Hän kertoo, että on oppinut käsittelemään pettymyksiä ja kääntämään ne myöhemmin voimavaraksi, sekä oppinut olemaan armollisempi itselleen. Kaikessa ei aina voi onnistua. Joukkuelajit opettavat, että kaikesta ei tarvitse myöskään selvitä yksin. Urheilussa valmentajista ja joukkuekavereista saa tukea eri tilanteissa, mutta niin myös opiskelussa voi turvautua koulukavereihin ja opettajiin. Kilpaurheilu opettaa käsittelemään jännitystä, mikä on konkreettisesti auttanut Emmiä opiskelujen aikana esimerkiksi esiintymistilanteissa olemaan rento oma itsensä.

 

— Jokainen pystyy saavuttamaan ihan mitä vaan, jos vain antaa itselleen luvan ja mahdollisuuden lähteä tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan kohti.


Emmi ammattikorkeakoulun opiskelijahaalareissa (vas) ja edustamassa Suomea MM-kilpailuissa naisten tanssimaajoukkueessa vuosina 2018-2019.

 

Iisalmesta kotoisin oleva 23-vuotias Mia Karppinen muutti Ouluun opiskelupaikan perässä 2,5 vuotta sitten. Ouluun muutettuaan Mia päätti aloittaa täysi uuden lajin, cheertanssin, sillä hän oli kuullut tasokkaasta kaupungin cheertanssi-joukkueesta. Aikaisempaa taustaa löytyi kilpavoimistelun parista, mutta muuton jälkeen cheertanssi vei Mian sydämen välittömästi! Nyt hän tanssii cheertanssin naisten edustusjoukkueessa Ladies Dance Teamissa sekä HipHop Crew:ssa.

 

Mia opiskelee kolmatta vuotta Oulun Yliopistossa luokanopettajaksi ja kandin kirjoittaminen on hänellä edessä tänä keväänä. Opinnot koostuvat luennoista sekä pienryhmäopetuksesta. Näiden lisäksi on myös omalla ajalla tehtäviä ryhmätöitä, tenttejä ja esseitä, joita hän jää yleensä koulun jälkeen tekemään.

 

— Olen aikatauluttanut aina elämääni niin, että sellaisina päivinä kun on paljon kaikkea, pyrin tekemään tehokkaasti mahdollisimman paljon, jotta treenivapaat illat voisi pyhittää sitten ystäville ja levolle.

 

Yläasteen alusta asti tähän päivään saakka Mia kertoo yhdistäneensä tavoitteellista urheilua koulun kanssa. Tämän vuoksi hän on jo nuorena tottunut arkielämässään tekemään paljon, eikä koe kovan urheilun ja opiskelun yhdistämisen aiheuttavan liikaa haasteita. Kilpaurheilijalla arki saattaa tosin välillä olla kiireistä, ja tällöin vapaa-aikaa on vähemmän. Koulu ja urheiluharrastus vievät molemmat aikaa, ja molempiin Mia haluaa panostaa, joten päivät on aikataulutettava. Mia mainitsee, että aikataulutuksessa painoarvo kannattaa olla niissä asioissa, jotka vievät eniten aikaa.

 

— Mun mielestä urheilun ja koulun lisäksi tärkeää on myös vastapainona ottaa aikaa ystäville ja omille jutuille, jotta jaksaa sitten taas treenata ja opiskella täysillä!

 

Mia pyrkii tekemään kouluhommansa aina tehokkaasti. Silloin kun on opiskelun aika, niin silloin myös opiskellaan eikä esimerkiksi selailla puhelinta. Vastapainona tälle, silloin kun on vapaapäivä, niin silloin myös pidetään päivä täysin vapaana. Etukäteen ei kannata turhaa stressata, jos tuleva seuraava päivä on kiireinen.

 

Urheiluharrastuksen kautta Mia on saanut paljon hyviä avaimia myös opiskeluelämään. Urheilun kautta oppii paljon asenteesta, motivaatiosta ja jaksamisesta. Joukkueurheilu on opettanut myös sosiaalisuutta sekä paineensietokykyä. Kaikista näistä piirteistä on suuresti apua urheilun lisäksi myös muilla elämän osa-alueilla. Kunnianhimoisuus on Mian mukaan pääosin urheilun kautta opittua ja se näkyy hänen elämässään kaikessa, mihin hän ryhtyy.

 

— Keskity aina täysillä just siihen mitä sillä hetkellä oot tekemässä, oli se sitten treenit, koulu tai ystävät, äläkä stressaa muista asioista silloin!


Mia SM-kilpailuissa Ladies Dance Teamin kanssa vuonna 2019, jolloin joukkue sijoittui hopealle. Oikealla kuvassa Mia treenaamassa. 


Eevi Leino on 23-vuotias entinen helsinkiläinen, joka muutti Ouluun opintojen perässä vuonna 2018. Cheertanssin Eevi aloitti yläasteen seitsemännellä luokalla helsinkiläisessä kilpacheerleadingseurassa HAC:ssa ja eteni siellä aina junioreiden edustusjoukkueeseen ja sieltä aikuisiin asti. Helsingissä ollessaan Eevi aloitti oman harrastuksensa ohella myös valmennuksen ja valmensi HAC:n minien tanssiedustusjoukkuetta Exoticia yhteensä viisi vuotta. Ouluun muutettuaan Eevi jatkoi tanssimista Ladies Dance Teamissa sekä HipHop Crew:ssa. Myös valmennuksen pariin hän palasi hetken tauon jälkeen ja valmentaa edelleen cheertanssin naisten B-joukkuetta Selestiinejä.

 

— Harrastin pienestä asti erilaisia tanssilajeja, mutta kaipasin jotain tavoitteellisempaa, urheilullisempaa ja joukkueessa urheilua. Cheertanssi täytti kaikki boksit ja kokeilun jälkeen muut tanssilajit jäivät ja cheertanssi vei mennessään!

 

Eevi opiskelee parhaillaan Oulun yliopistossa arkkitehtuuria kolmatta vuotta. Opiskelupaikka oli Eeville unelmien täyttymys ja opiskelupaikan hän nappasi itselleen toisella hakukerralla. Eevi valmistui Töölön yhteiskoulun lukiosta vuonna 2016, jonka jälkeen hän aloitti hakemisen yliopistoon. Lukion jälkeiset kaksi välivuotta hän kävi töissä ja opiskeli valmennuskurssilla yliopistoon päästäkseen.

 

— Olen tosi tyytyväinen, että päädyin Ouluun, koska tää on kiva paikka ja pääsin kunnolla itsenäistymään muuttamalla toiselle puolelle Suomea!

 

Koko lukioajan Eevi harrasti cheertanssia edustusjoukkueessa, valmensi ja toimi samalla minijoukkueiden joukkueenjohtajana. Lukiossa hän kertoo valinneensa itselleen aineita, jotka olivat hänelle helppoja, eivätkä vaatineet niin paljoa työtä koulun ulkopuolella. Lukioaikoina Eevillä oli paljon tehtävää harrastuksen parissa, joten hän kertoo panostaneensa koulussa oppituntien aikana opiskeluun. Näin opiskeluun ei tarvinnut käyttää niin paljoa aikaa enää koulun jälkeen.

 

Yliopistossa opiskelua Eevi kuvailee itsenäiseksi,. Useimmiten päivät pystyy suunnittelemaan itse niin, että kerkeää hyvin illaksi treeneihin. Aikataulutusta helpottaa, kun koululla pystyy lounaan lisäksi syömään myös päivällisen ennen treeneihin lähtöä. Näin säästyy paljon aikaa ja vaivaa viikkotasolla. Pakollisen ja ohjatun opetuksen ulkopuolella hän pyrkii aina tekemään koulutöitä tehokkaasti eteenpäin, jotta iltaisin treenien jälkeen voi rentoutua. Eevin mukaan on tärkeä asennoitua niin, etteivät treenipäivät ole koulun kannalta niitä kaikista tehokkaimpia päiviä. Työt saa samaan tapaan tehtyä, kun uhraa treenivapaista päivistä vähän vapaa-aikaa opiskelulle. Myös vapaa-aikaa on kuitenkin tärkeä pitää ja myös sille jää riittävästi aikaa. Selestiinejä Eevi valmentaa kahdesti viikossa ja valmennukset osuvat hyvin aikatauluun omien treenien lomassa. Treenien suunnittelu ja muut valmennusasiat hän sanoo hoitavansa, kun tarvitsee taukoa opiskelusta.

 

Haasteellisinta opiskelun ja tavoitteellisen treenaamisen yhdistämisessä on Eevin mukaan oman aikataulun joustavuus ja siitä aiheutuva stressi. Hän opiskelee alalla, jolla työ on luovaa ja prosessit voivat viedä arvioitua enemmän aikaa. Joskus käy niin, ettei kaikkea suunniteltua saa tehdyksi ajoissa ja tämä saattaa aiheuttaa välillä pientä ahdistusta. Tämän haasteen ratkaisuun Eevi kokee parhaimmaksi oman aikataulunsa joustavaksi suunnittelemisen ja tietynlaisen rentouden. Helpommat ja varmasti etenevät hommat kannattaa aikatauluttaa treenipäiville, jottei sinne kasaannu painetta ajan loppumisesta, Vaativammat jutut aikataulutetaan treenivapaille. Tärkeää on sopiva suhde armollisuutta ja tiukkuutta aikataulussa, sekä oman kehon ja mielen kuuntelu. Asiat kannattaa aina aloittaa ajoissa, jotta tarvittaessa voi pitää taukoja.

 

Eevi uskoo, että urheilussa ja opiskelussa voi menestyä hyvin samaan aikaan. Tärkein tekijä on hänen mielestään se, että osaa keskittyä pelkästään siihen mitä parhaillaan tekee. Urheilussa työ tehdään suurimmaksi osaksi treeneissä, joten kunhan treenien ulkopuolella pitää huolta normaaleista terveellisistä elämäntavoista ja osaa koulun jälkeen nollata pään ja keskittyä treeneihin, pystyy varmasti omiin parhaisiin suorituksiinsa. Uni on myös todella tärkeää pitää riittävänä, sillä sen puute laskee koulutyön tehoja ja sen kautta lisää stressiä.

 

— Treeneissä kun heittää aivot narikkaan, voi ajatukset muhia päässä ja selkeytyä huomattavasti kunnon hikitreenin jälkeen.

 

Urheilusta on ollut valtavasti hyötyä myös Eevin opiskeluelämään. Hän kokee, että kova urheilu vähentää stressin määrää, tuottaa iloa ja yleistä pystyvyyden tunnetta. Treeneissä esiintymistä harjoitellaan paljon ja se nostaa itsevarmuutta. Ihanat joukkuekaverit tuottavat puhdasta hyvää mieltä päiviin.

 

— Muista tehdä joka päivä jotain kivaa mistä nautit. Tavoittele rohkeasti omia unelmia ja tee töitä niiden eteen, se palkitsee ihan varmasti!

 

Vasemmalla Eevi yliopiston opiskelijahaalareissa ja oikealla SM-kilpailuissa Ladies Dance Teamin kanssa vuonna 2019, jolloin joukkue sijoittui menestyksekkäästi hopealle. 


--- 


Mitä tapahtuu? Seuraa kuulumisia:

 

- NLC nettisivut: cheer.northernlights.fi

- Facebook: www.facebook.com/nlcheer

- Instagram: @northernlightscheerleading